Deel Verwerkers


Wie moet deel Verwerkers invullen?

Voor deel Verwerkers stemmen we het IMJV af op de Europese rapporteerverplichtingen. Over de afvalstoffen die in 2020 naar het Vlaamse Gewest werden ingevoerd en verwerkt, is er een uitgebreide Europese rapporteerverplichting.

De OVAM stelt daarom een steekproef op van bedrijven die een verwerkersmelding moeten indienen. U kan deze steekproef hier downloaden: xlsx bestandsteekproef_afvalverwerkers_IMJV_gegevens_PJ2020.xlsx (133 kB).

Welke info moet ingevuld worden?

In deel Verwerkers rapporteert u de afvalstoffen die u in het vorige jaar (2020) van buiten Vlaanderen ter verwerking naar het Vlaamse Gewest hebt ingevoerd. Indien u hier niets te melden heeft, dan kiest u voor de optie ‘Ik heb geen afvalstoffen ter verwerking van buiten het Vlaamse Gewest ingevoerd'.

Het gaat dus steeds om afvalstromen die de eigen inrichting binnenkomen. Stromen die de eigen inrichting verlaten, moeten gemeld worden in deel Afval.

Een afvalstof is afkomstig van buiten Vlaanderen wanneer de productie ervan buiten Vlaanderen gebeurde. Wanneer afvalstoffen van buiten het Vlaamse Gewest uw bedrijf bereiken nadat ze door een ander Vlaams bedrijf gesorteerd of voorbehandeld werden op een manier die impact heeft op aard en samenstelling, dan moet u deze niet melden.

Wanneer u afvalstoffen rechtstreeks van buiten het Vlaamse Gewest ontvangt en u voert er een sortering of andere voorbehandeling op uit waardoor ze van aard of samenstelling wijzigen, dan moet u deze steeds melden, ook al zorgt u niet zelf voor een verdere of definitieve verwerking.

Handige documenten

pdf bestandHandleiding deel Verwerkers (524 kB)

pdf bestandformulier_verwerkers.pdf (15 kB)

Lijst van euralcodes: in deze lijst vindt u alle mogelijke euralcodes (afvalstoffencodes) die u kan gebruiken in deel Verwerkers. Op de OVAM-website vindt u nog heel wat extra info over de euralcodes met ook een euralwizard. Dit is een vragenlijst voor het bepalen van de juiste euralcode van een afvalstof.